Vastagbél-daganatok kezelése – Műtét

Vastagbél daganatok kezelése

A vastag- és végbélrákok kezelése minden esetben komplex csapatmunkát igényel. Ennek a csapatnak a tagjai az onkológiai-sebész, onkológus, sugárterápiás specialista, radiológus, patológus, sztómaterápiás szakember és onko-pszichológus. 

A daganat felfedezésekor megállapított stádium határozza meg, hogy az onkológus, a sugárterápiás szakember és az onkológiai-sebész milyen mértékben és sorrendben vesz részt a beteg gyógyításában. A kezelési tervet minden esetben egy specialistákból álló csapat, ún. ’onko-team’ határozza meg vagy hagyja jóvá.

Műtét

A vastagbél daganatok komplex terápiájában központi szerep jut a sebészetnek. A korszerű onkológiai műtét során eltávolításra kerül a daganatos vastagbél-szakasz megfelelő biztonsági zónával, valamint az érintett bélszakaszt ellátó nyirokcsomók és nyirokerek láncolata. A bél folytonosságát varratokkal vagy speciális varrógépekkel állítjuk helyre. 

Attól függően, hogy a daganat a vastagbél mely szakaszán helyezkedik el, végezhetünk jobb vagy bal oldali vastagbél eltávolítást (jobb vagy bal hemikolektómia), haránt vastagbél szegmens eltávolítást, szigmabél vagy végbél reszekciót. A végbél daganatok esetében az elhelyezkedésüktől függően a műtét során átmeneti, vagy ritkább esetekben végleges bélkivezetésre (sztóma) is szükség lehet. 

A műtétek nagy része hasi metszés nélkül, laparoszkópos úton is elvégezhető, mely technika csökkenti a műtét utáni fájdalmat és segíti a gyorsabb felépülést. 

A műtét során eltávolított daganat és a hozzá tartozó nyirokcsomók szövettani vizsgálata alapján az ’onko-team’ ad javaslatot az esetlegesen szükséges kemoterápiáról.

A végbél daganatainak kezelése némiképp eltér a vastagbél egyéb szakaszaiétól. Korai stádiumú végbéldaganatok esetén bizonyos esetekben végezhető végbélen keresztüli helyi kimetszés (TAE) vagy speciális operációs mikroszkóppal végzett teljes fali kimetszés (TEO, TAMIS).

Előrehaladottabb végbéldaganatok esetén a fenti technikák nem elégségesek, és a végbél részleges vagy teljes eltávolítása válhat szükségessé. Ezekben az esetekben a műtétet gyakran sugárkezelés előzi meg, mely csökkenti a daganatkiújulás arányát, és növeli a záróizom megtartó műtét esélyét. A végbéldaganatok esetén is a szövettani vizsgálat eredménye határozza meg a kemoterápia szükségességét. 

Ha a májban áttétek keletkeznek, úgy azok műtéti eltávolítására is törekedni kell. Ez történhet a bélműtét előtt, azzal egy időben vagy utána is. Az esetek többségében az ilyen esetekben a műtéti kezelést kemoterápiával kombináljuk a jobb eredmény érdekében. A májáttétek egy része szintén eltávolítható laparoszkópos technikával.

Kérdése van? Írjon üzenetet!