Vastag- és végbéldaganatok tünetei – Szűrés és diagnózis

Vastag- és végbéldaganatok tünetei

A vastagbél rosszindulatú daganati sokáig tünetmentesek maradhatnak, ezért kiemelt jelentősége van a vastagbélrák szűrésnek.

A leggyakrabban jelentkező tünetek a véres, nyákos székürítés, hasmenés, székelési szokások megváltozása, hasi görcsök, puffadás és fogyás. Általánosságban elmondható, hogy a daganat növekedésével a tünetek is egyre kifejezettebbek lesznek.

Szűrés és diagnózis

Nyugat Európában és az Egyesült Államokban hosszú ideje hatékony vastagbélrák szűrőprogramok működnek, és 2017-től Hazánkban is megindul a szervezett szűrés. A leggyakrabban végzett módszer a széklet-vér vizsgálat, melyhez elegendő mindössze székletmintát adni. A technika egyszerű, olcsó és kényelmes, azonban érzékenysége nem 100%-os.

A legmegbízhatóbb módszer a vastagbélrák szűrésére a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), mely különösebb kellemetlenség nélkül elvégezhető akár altatásban is. Mivel a vizsgálat során lehetőség van polipok eltávolítására, elvégzésével megelőzhető a vastagbélrák kialakulása is.

Amennyiben daganat-gyanús elváltozásra derül fény, a kolonoszkópia során szövettani minta is nyerhető. Ha a mintavétel igazolja a rosszindulatú sejtek jelenlétét, úgy további vizsgálatok szükségesek, melyet ’staging’-nek vagyis stádium-meghatározásnak nevezünk. Ilyenkor Ultrahang, CT, MRI ritkábban PET-CT vizsgálatot végzünk, amelyekkel a daganat-áttétek jelenlétét keressük a nyirokcsomókban vagy más szervekben, elsősorban a májban és a tüdőkben.

A daganat stádiumának ismerete elengedhetetlen a megfelelő kezelés megtervezéséhez.

A kezelési lehetőségekről, műtétről olvasson tovább.

Kérdése van? Írjon üzenetet!